Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Behandelaars en deelnemers gezocht: studie terugvalpreventie bij depressie

22 december 2015 - Geplaatst onder: Behandelmethoden, Depressie, Meedoen onderzoek

Hoe kan preventieve cognitieve therapie het functioneren van de hersenen en informatieverwerking beïnvloeden? En hoe kan dit bijdragen aan het voorkomen van een nieuwe depressie? Universitair Medisch Centrum Groningen start in januari 2016 nieuw onderzoek om deze vragen te beantwoorden: “Werkingsmechanismen van terugvalpreventie bij depressie: een fMRI-studie”.

Het onderzoek

Binnen het onderzoek zullen vijftig patiënten in de regio Noord/Oost preventieve cognitieve therapie ondergaan, in een periode van ongeveer twee jaar. De behandeling bestaat uit acht sessies van 45 minuten. De studie van het Universitair Medisch Centrum Groningen wordt uitgevoerd onder leiding van dr. Marie-José van Tol, in samenwerking met prof. dr. Claudi Bockting van Universiteit Utrecht.

Behandelaars gezocht

Voor dit onderzoek wordt gezocht naar therapeuten (bij voorkeur met VGCT-aantekening en BIG-registratie) die graag preventieve cognitieve therapie zouden willen geven aan de onderzoeksdeelnemers, en zo bij willen dragen aan de kennis over de neurocognitieve werkingsmechanismen van preventieve cognitieve therapie.

Om de kwaliteit van de behandeling te garanderen wordt aan de therapeuten een cursus aangeboden, voorafgaand aan het onderzoek.

Hoeveel patiënten in deze periode per therapeut behandeld zullen en kunnen worden, zal in overleg afgestemd worden. De behandeling zal door de onderzoekers vergoed worden per sessie.

Deelnemers gezocht

Voor het onderzoek wordt ook gezocht naar deelnemers: mensen tussen de 18 en 55 jaar die in de afgelopen vijf jaar minstens twee keer depressief zijn geweest, maar dat nu niet zijn. De behandeling vindt plaats in regio Noord/Oost.