Skip to main content

Webinar over suïcide in de (social) media

Donderdag 11 februari om 15:00 uur organiseert Stichting 113 Zelfmoordpreventie een webinar over suïcide in de (social) media. Wat is de invloed van het bespreken van suïcide in de media? Is het veilig, werkt het taboedoorbrekend, preventief of eerder normaliserend, triggerend? In wetenschappelijke studies is aangetoond dat het aantal suïcidepogingen geregeld toeneemt na het verschijnen van media-uitingen van een overlijden door suïcide.

Hoe zit dat eigenlijk met sociale media? Via social media zijn vrij eenvoudig verhalen te vinden over zelfbeschadiging en zelfdoding. Er lijkt zelfs een verband te zijn tussen het kennis nemen via social media van dit destructieve gedrag, en het ook echt uitvoeren ervan.

Risico’s en positieve effecten

Het bespreken van suïcide in de media brengt dus grote risico’s met zich mee. Aan de andere kant kunnen media-uitingen mensen ook weerhouden van suïcide. Door informatie aan te bieden die geen imitatiegedrag oproept, die aanzet tot het zoeken van hulp en die het stigma rondom suïcide vermindert.

Ook social media kan positieve effecten hebben. Het kan bijdragen aan iemands zelfvertrouwen, sociale steun bieden en mensen in contact brengen met lotgenoten. Bovendien vinden mensen het vaak makkelijker om online en tegen onbekenden te praten over hun problemen. Social media kan verder preventief werken wanneer positief gedrag wordt bekrachtigd (pro-recovery communities) of eerder wordt ingegrepen.

Webinar over suïcide in de (social) media

Tijdens deze webinar wordt aan de hand van verschillende voorbeelden antwoord gegeven op de vraag welke invloed het bespreken van zelfdoding in de (social) media heeft. Vanuit verschillende perspectieven: Jeroen Steenmeijer (psychiater, geneesheer directeur GGZ Centraal, Maarten Dallinga (journalist), Saskia Mérelle (onderzoeker), Charlotte Bouwman (ervaringsdeskundige en journalist) en Ed Kist (ervaringsdeskundige en hulpverlener), kijken ze naar de voor -en nadelen en geven ze, waar mogelijk, advies.

De Webinar Suïcide in de (social) media is geschikt voor iedereen, van professional tot gewoon geïnteresseerde. Mocht je zelf ervaring hebben met suïcidaliteit, bedenk dan vooraf of de confrontatie met dit onderwerp helpend voor je is. Alleen jij kunt die keuze verantwoord maken. Aanmelden kan hier. 

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl