Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

VUmc start onderzoek naar depressie, diabetes en slaap

19 januari 2012 - Geplaatst onder: Depressie

(Fonds Psychische Gezondheid) –

De combinatie diabetes en depressie komt vaak voor, is ingrijpend maar nog redelijk onbekend. Daarom gaat het VUmc onderzoek doen naar slaapproblemen bij mensen met diabetes (suikerziekte) en een depressie. Het Diabetes Fonds en Fonds Psychische Gezondheid hebben dit onderzoek gezamenlijk mogelijk gemaakt.

Wie depressief is, heeft meer kans op diabetes. En omgekeerd heeft een op de vijf mensen met diabetes een depressie. Extra vervelend, want de gevolgen van depressie zijn onder andere ernstige somberheid, geen energie en geen zin in eten. En sommige mensen denken zelfs veel aan de dood. Bij diabetes betekent het hogere bloedsuikers, meer kans op overlijden en meer risico op ernstige gevolgen van diabetes. Zoals hart- en vaatziekten, schade aan nieren, ogen en zenuwstelsel.

Slaap en bloedsuiker
We weten nog niet goed waardoor diabetes en depressie zoveel invloed op elkaar hebben. Mogelijk hangt het samen met slaapproblemen, die meestal bij depressie horen. Chronisch slecht slapen ontregelt het hormoon cortisol, wat de stemming beïnvloedt. Een gezonde slaap is ook belangrijk voor een goede bloedsuikerspiegel.

Onderzoek

Het VUmc gaat slaapproblemen onderzoeken bij mensen met diabetes en een depressie. Daarbij doen ze ook bloedonderzoek om de stofwisseling te beoordelen. Ze vergelijken de gegevens met die van een groep diabetespatiënten zonder depressie.

Resultaten

Dit onderzoek maakt in anderhalf jaar duidelijker wie met diabetes en depressie extra risico heeft op een ontregelde bloedsuiker. Daarmee wordt het gemakkelijker om behandelingen op maat te maken voor mensen met depressie en diabetes.


Tags: