Skip to main content

Vitamine B6 zou kunnen helpen tegen angst depressies

Liefst 1 op de 11 jongvolwassenen (tussen 18 en 34 jaar) in Nederland loopt een hoog risico op een angststoornis of een depressie. Dit aantal is al jaren groeiende. Therapie in combinatie met  medicijnen zijn vaak de remedie, maar middelen als antidepressiva hebben vaak hevige bijwerkingen. Wat als een bekende vitamine, die gewoon bij de drogist verkrijgbaar is, eveneens uitkomst kan bieden?

We hebben het hier over vitamine B6. De vitamine zit in veel voedsel, zoals in diverse groenten en fruit, vis en zuivel. Volgens onderzoek is echter behoorlijk veel B6 nodig, om depressies en angsten te bestrijden. Daar is niet tegenop te eten, dus gaat het hier over supplementen van 100 mg. 

Experimenten

Onderzoekers aan de universiteit van Reading, Engeland, hebben met een groep van ruim driehonderd jongvolwassenen een experiment uitgevoerd. Zij werden geheel willekeurig verdeeld over vier groepen. Een kwart kreeg vijftig keer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B6, een kwart kreeg eenzelfde hoeveelheid, maar dan vitamine B12. De rest kreeg een placebo. Iedereen at elke dag één pil bij het avondeten. De B12-pillen hadden nauwelijks effect, vergeleken met de placebo-groep. Bij Vitamine B6 was echter een significant verschil waarneembaar. 

Het onderzoek bevindt zich nog in de beginfase. Echt conclusies kunnen daarom nog niet getrokken worden. Er was duidelijk een meer gecontroleerde hersenactiviteit. Een hoge inname van vitamine B6 zou daarom zeker voor minder angstgevoelens kunnen zorgen. Het helpt het lichaam om remmende neuronen aan te maken, die voor rust in het hoofd zorgen. Vooralsnog is een inname van 100 mg per dag het meest effectief; aanmerkelijk meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Onbekend is nog of zo’n grote hoeveelheid ook bijwerkingen hebben. Verwacht wordt dat het minder vervelende bijwerkingen heeft dan antidepressiva. De Universiteit van Reading hoopt verder te kunnen gaan met het onderzoek en hoopt op financiële steun. 

Op de website van Scientas wordt het onderzoek uitgebreid toegelicht. Op de website van Reading kun je eveneens meer lezen. 

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl