Vis eten vermindert kans op nieuwe depressie bij vrouwen.
7 mei 2014 - Geplaatst onder: Depressie, Overig(American Journal of epidemiology.) –
Van 2004 tot 2011 onderzochten Australische wetenschappers het eetgedrag van 1.386 mensen. De proefpersonen hielden dagelijks een vragenlijst bij over hun eetgedrag. Na de start van het onderzoek werd gekeken hoeveel mensen een depressie hadden. In totaal bleken 160 vrouwen (18,8%) en 70 mannen (13,1%) een depressief te zijn. Als vrouwen echter minstens twee keer per week vis aten, leek het erop dat ze 25% minder kans hadden om een nieuwe depressie te ontwikkelen. Bij mannen leek de consumptie van vis geen effect te hebben.
Een mogelijke vreklaring van het positieve effect van vis is misschien te wijten aan omega-3 vetzuren. Deze vetzuren werken waarschijnlijk samen met hormonen als oestrogeen en progesteron. De onderzoekers vermoeden dat mannen standaard meer omega-3 vetzuren binnenkrijgen dan vrouwen, bijvoorbeeld uit vlees. Vandaar dat het effect van het eten van vis minder groot zou kunnen zijn bij mannen dan bij vrouwen.
In ieder geval suggereert het onderzoek dat vis eten goed is voor de algehele geestelijke gesteldheid van vrouwen.