Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Verpleeghuisbewoner met dementie is vaak depressief

19 augustus 2009 - Geplaatst onder: Depressie

(www.nivel.nl) –
Prikkelbaarheid is bij verpleeghuisbewoners met dementie vaak een symptoom van depressie, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL, EMGO+ en Hogeschool INHolland in het American Journal of Geriatric Psychiatry.

Op de psychogeriatrische verpleeghuisafdelingen in Nederland is 85% van de bewoners dementerend. Veel van hen lijden ook aan depressie. Met de Provisional Diagnostic Criteria for Depression of Alzheimer Disease stelden de onderzoekers bij 19% van de verpleeghuisbewoners met dementie een depressie vast. Depressie komt zowel voor in de beginfase van dementie als in de latere fasen. De meest frequent voorkomende symptomen zijn prikkelbaarheid, somberheid en vermoeidheid.

Prikkelbaarheid
NIVEL-onderzoeker Renate Verkaik: Opvallend is dat prikkelbaarheid, een specifiek symptoom voor depressie bij dementie, zo vaak voorkomt. Eerder werd dit vaak niet als symptoom voor depressie gezien. Maar het kan juist worden gebruikt om    een depressie bij verpleeghuisbewoners met dementie te herkennen.

Lees meer op www.nivel.nl


Tags: