Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Verband tussen acoholmisbruik, depressie en zwaarlijvigheid bij jonge vrouwen

23 september 2009 - Geplaatst onder: Depressie

(www.medicalnewstoday.com) –

Er is aangetoond dat depressie, obesitas (zwaarlijvigheid) en alcoholmisbruik of -afhankelijkheid aan elkaar gerelateerd zijn bij jonge volwassen vrouwen, maar niet bij mannen. Deze aandoeningen zorgen voor grote gezondheidsproblemen. De behandeling ervan kost veel tijd, geld en energie.

Er werden gegevens verzameld van jonge volwassenen in Washington, toen ze 24, 27 en 30 jaar oud waren. Bijna de helt van de 776 onderzochte mensen had tijdens de onderzoeksperiode één van deze aandoeningen.

De studie vond dat:

– Vrouwen die met 24 een alcoholstoornis hadden, drie keer zoveel kans hadden om op 27-jarige leeftijd zwaarlijvig te zijn
– Vrouwen die met 27 jaar zwaarlijvig waren, meer dan 2 keer zoveel kans hadden om depressief te zijn op 30-jarige leeftijd  
– Vrouwen die depressief waren op 27-jarige leeftijd een hoger risico hadden op en alcoholstoornis op 30-jarige leeftijd
– Zwaarlijvigheid mannen juist enige bescherming biedt op het later ontwikkelen van een depressie

Hoe en waarom deze aandoeningen tot elkaar kunnen leiden, wordt uit deze studie niet geheel duidelijk. Maar behandelaren zouden er alert op moeten zijn dat vrouwen met één van deze aandoeningen een relatief grote kans hebben om een andere te ontwikkelen.

De onderzoeker speculeert wel over de redenen waarom deze aandoeningen elkaar veroorzaken.

Twee redenen waarom vrouwen met alcoholstoornis een grotere kans op obesitas hebben op 27-jarige leeftijd volgens de onderzoeker:

-De hoge calorie-inname wanneer je veel acohol drinkt.
-Ook zou er en onderliggende factor een rol kunnen spelen: er is een gebiedje in de hersenen, het “beloningscentrum” dat bij sommige mensen sterk reageert. Zowel alcoholgebruik als eten kunnen dit gebiedje prikkelen. Wanneer vrouwen minderen met alcohol, zouden ze dit compenseren door meer te gaan eten omdat ze graag dezelfde “beloning” willen voelen.

Het beeld van het eigen lichaam speelt waarschjjnlijk een grote rol waarom obese vrouwen vaker depressief worden. Het eigen lichaamsbeeld zou belangrijker zijn voor vrouwen dan voor mannen, en ze zouden eerder geneigd zijn te gaan eten wanneer ze zich slecht voelen over zichzelf. Mannen zouden vaker het beeld van de “gezellige dikkerd” in gedachten hebben, en daardoor minder last van een laag zelfbeeld.

Het verband tussen een depressie en een latere alcoholstoornis, zou verklaard kunnen worden door zelfmedicatie. Om stress te reduceren zouden vrouwen eerder naar een drankje (of een hapje) grijpen.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat vrouwen met een hoger inkomen een lager risico hadden om gewichtsproblemen te ontwikkelen. Dat zou komen doordat goedkopere voedingsmiddelen vaak het minste voedingswaarde hebben en gezonde voedingsmiddelen als verse groenten en fruit duur zijn.

Lees het uitgebreide artikel op medicalnewstoday (Amerikaanse website).


Tags: