Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Veel aanmeldingen voor onderzoek MamaKits Online

24 september 2015 - Geplaatst onder: Angst, Depressie, Nieuws Categorieën

‘Deze cursus hielp mij met allerlei praktische tips de chaos in mijn hoofd te verminderen.’ Karin is een van de 200 vrouwen die zich aanmeldden voor het onderzoek naar online behandeling van somberheids- en angstklachten bij zwangere vrouwen.

Bij Karin zorgde de zwangerschap niet voor blijdschap en de roze wolken die daar volgens de verhalen bij horen. Zij is niet de enige. Bijna 20% van de vrouwen die in verwachting zijn ervaren somberheid en angstklachten.

Zelfhulpcursus
‘Vaak worden de klachten afgedaan met: dat hoort er nu eenmaal bij. Niets is echter minder waar,’ vertelt onderzoeker Hansje Heller. Namens VUmc en Prezens doet zij onderzoek naar de effectiviteit van de internet zelfhulpcursus MamaKits Online.

‘Tijdens zwangerschap en bevalling vinden er grote lichamelijke, psychologische en sociale veranderingen plaats. Je hele leven staat op zijn kop. Die veranderingen kunnen gepaard gaan met veel stress. Die stress zoekt vaak een uitweg in gevoelens van somberheid of angst. Bij ongeveer 12% van de vrouwen zijn die klachten zelfs zo erg dat je kunt spreken van een depressie of angststoornis. De stress is niet alleen slecht voor de vrouw zelf, ook het ongeboren kind kan er nadelige gevolgen van ondervinden,’ aldus Heller.

‘Voor veel vrouwen is het tijdens de zwangerschap te vermoeiend en ingewikkeld om naast werk, zwangerschapscontroles en zwangerschapsgymnastiek andere afspraken buitenshuis te maken.

Meer deelnemers nodig
Dan is een internet behandeling een grote uitkomst. Om echt wetenschappelijke uitspraken te kunnen doen hebben we zeker nog meer deelnemers nodig. Het is belangrijk een goed beeld te krijgen van de effectiviteit van de behandeling. Juist voor deze groep zijn de voordelen van een online behandeling groot.’ 

Wie mee wil doen aan het onderzoek kan zich aanmelden op de website www.mamakits.nl/onderzoek. Daar  kunt u ook terecht voor meer informatie.


Tags: