Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Van roken word je niet gelukkig.

2 maart 2015 - Geplaatst onder: Depressie

(De maastricht studie) – Van roken word je niet gelukkig. Integendeel, je loopt tot 70 procent meer risico om een angststoornis of depressie te ontwikkelen. Dat blijkt uit een onderzoek aan het University College in Londen.

Een team wetenschappers onderzocht 6.500 mensen ouder dan 40 jaar. Ze ontdekten dat 18,3 procent van de rokers worstelden met angstige of depressieve gevoelens. Bij de niet rokers was dit ‘slechts’ 10 procent en bij de ex-rokers 11,3 procent.

De cijfers tonen aan dat symptomen van angst en depressie afnemen als je beslist om sigaretten links te laten liggen. ‘Stoppen met roken verbetert niet alleen je lichamelijke gezondheid, maar ook je geestelijke gezondheid heeft er alle baat bij’. Een eerder onderzoek aan de universiteiten van Birmingham, Oxford, King’s College toonde aan dat stoppen met roken zelfs een behandeling met antidepressiva overbodig kan maken.

‘Na het roken ervaar je tijdelijk minder stress, maar na een tijd verdwijnt dat rustige gevoelen krijg je ontwenningsverschijnselen in de plaats die net meer stress genereren’.


Tags: