Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Trimbos doet mee aan project ICT4Depressie

5 februari 2010 - Geplaatst onder: Depressie

(Trimbos Instituut) –

Gebruiksvriendelijke ICT-interventies ontwikkelen om zelfmanagement en effectieve behandeling van depressie in de EU te bevorderen. Dat is een van de belangrijkste doelen van het Europese project voor duurzame en persoonlijke gezondheidszorg ‘ICT4 Depressie’ van de VU Amsterdam in samenwerking met onder meer het Trimbos-instituut.

Patiënten krijgen een volledig op hen afgestemde behandeling en worden daarbij op verschillende manieren ondersteund via internet en mobiele telefoons. Denk aan een medicijndoos die signaleert wanneer medicatie genomen wordt en een hartslagmeter om de hoeveelheid fysieke inspanning van de patiënt te meten. Vervolgens is er een intelligent systeem dat bepaalt hoe de patiënt en de behandelend arts het meest effectief ondersteund kunnen worden voor een optimale behandeling van de depressie.

Heleen Riper, projectleider bij het Trimbos-instituut/I.COM, vult aan: “Samen met de vakgroep klinische psychologie van prof. Pim Cuijpers (Vrije Universiteit) gaan wij ons bestaande internetaanbod voor depressie uitbreiden met mobiele applicaties om zo patiënten te kunnen helpen en hun voortgang te monitoren. Vervolgens onderzoeken we of het effect heeft op het verminderen van de klachten en het verbeteren van de therapietrouw.”
 
Voor meer informatie zie trimbos.nl.  

 


Tags: