Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Suïcidepreventieprogramma verhoogt kennis en zelfvertrouwen zorgprofessionals

18 juni 2015 - Geplaatst onder: Suïcide

Zorgprofessionals, of zogenaamde gatekeepers, krijgen meer kennis, zelfvertrouwen en vaardigheden met betrekking tot suïcidepreventie onder jongeren wanneer zij deelnemen aan het suïcidepreventie programma Mental Health Online. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Rezvan Ghoncheh van de VU. De onderzoeker ontwikkelde hiervoor acht korte E-learning modules.

Kennis en vertrouwen groeit
De gatekeepers volgden de E-learning modules in een online programma. Deze behandelen elk een belangrijk aspect van het proces van signaleren, bejegenen en doorverwijzen van suïcidale jongeren. Ghoncheh onderzocht de effectiviteit van het programma.

Daaruit blijkt dat de kennis en het zelfvertrouwen van gatekeepers die het programma Mental Health Online volgden significant toenam ten opzichte van gatekeepers die geen toegang hadden tot dit programma. Het programma werd positief beoordeeld onder de gatekeepers die het programma volgden.

Zij vonden zelf dat hun kennis, zelfvertrouwen en vaardigheden met betrekking tot suïcidepreventie onder jongeren waren toegenomen en ze gaven aan dat zij de modules aan andere gatekeepers zouden aanraden.

Problematiek suïcide reikt verder dan men denkt
Jaarlijks overlijden ongeveer vijftig jongeren (tot 20 jaar) in Nederland als gevolg van suïcide, waarmee dit de tweede doodsoorzaak is onder Nederlandse jongeren. De problematiek reikt echter veel verder dan het aantal suïcides.

Jaarlijks kampt ongeveer 11 procent van de jongeren met suïcidegedachten en gaat ongeveer 7 procent van de jongeren over tot een suïcidepoging of opzettelijke zelfverwonding.

Ghoncheh: “Personen die een vaste positie in de omgang met jongeren hebben, kunnen een belangrijke rol spelen in suïcidepreventie zoals Zorg Advies Teams, jeugdverpleegkundigen en GGZ-medewerkers. Er zijn wel face-to-face gatekeepertrainingen op dit gebied, maar gebrek aan tijd en middelen belemmeren deelname aan dergelijke trainingen. Online trainingen hebben deze nadelen in het algemeen niet.”

Mental Health Online landelijk van kracht
Het onderzoek van Ghoncheh is volgens de VU belangrijk voor alle mogelijke gatekeepers in Nederland die in aanraking komen met jongeren, maar ook voor alle instellingen en organisaties die gatekeepers in dienst hebben. Het programma Mental Health Online zal in de zomer van 2015 landelijk ingevoerd worden.

Meer informatie over het proefschrift is te lezen in VU-DARE


Tags: