Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

‘Sporten voorkomt depressie niet’

11 maart 2015 - Geplaatst onder: Behandelmethoden, Depressie

Lichamelijke activiteit is nauwelijks effectief tegen depressies. Daarom is er geen wetenschappelijke grond om sporten of bewegen in te voeren als therapie om depressies te behandelen of te voorkomen. Op deze stelling promoveert Nikolaos Stavrakakis vandaag aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).

Hoewel eerdere studies stelden dat symptomen van depressies verminderen door beweging en sport, weerlegt Stavrakakis dit nu. Hij onderzocht 2.200 jongeren die van hun elfde tot hun zestiende werden gevolgd en vond slechts een klein verband tussen sport en depressie.

Daarnaast doen de effecten zich lang niet bij iedereen voor. De fysieke kenmerken van depressiviteit, zoals gebrek aan eetlust, weinig energie en slapeloosheid hebben volgens het onderzoek geen enkele relatie met sporten. Er is alleen een klein verband tussen sporten en stemmingsproblemen die met een depressie gepaard gaan.

Psychiater en ‘running therapeut’ Bram Bakker vindt dat de Stavrakakis deze conclusie niet kan trekken, zo meldt de Volkskrant. “Een looptijd van vijf jaar is echt te kort om zo’n conclusie te kunnen trekken. Ik eet mijn hoed op als blijkt dat wel of geen beweging niet van invloed is op depressieve symptomen.”

Lees een samenvatting van het promotieonderzoek op de site van Rijksuniversiteit Groningen:
Lichamelijke beweging kan depressie niet voorkomen


Tags: