Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Sociale fobie komt zelden alleen

4 juni 2009 - Geplaatst onder: Angst

(www.trimbos.nl) – Mensen met sociale fobie hebben vaak ook een andere psychische aandoening. Onderzoek uit NEMESIS toont dat aan.

Op 28 mei promoveerde Ceren Atatürk op haar proefschrift over sociale fobie. Zij gebruikte daarvoor de data van de bevolkingsstudie NEMESIS van het Trimbos-instituut.
In een periode van 12 maanden blijkt 4.8% van de bevolking sociale fobie te hebben. De aanvangsleeftijd was gemiddeld 19 jaar. Er blijkt een hoge mate van comorbiditeit met andere psychische aandoeningen te zijn. Maar liefst 66% van de mensen met sociale fobie heeft ook een andere psychische aandoening.

Sociale fobie heeft een duidelijk verlies aan kwaliteit van leven tot gevolg. Dit verlies is groter naarmate het aantal situaties waarvoor men angstig is hoger is. De jaarlijkse kosten die met sociale fobie gepaard gaan zijn ongeveer € 12.000 als geen rekening wordt gehouden met somatische en psychische comorbiditeit, en ongeveer € 5800 als daarmee wel rekening wordt gehouden. Ook de kosten van zogenaamde sub-threshold sociale fobie zijn hoog.

Per jaar krijgt 1% van de bevolking sociale fobie voor het eerst. Dit geldt vooral voor lager opgeleiden, degenen met een lage zelfwaardering, degenen die emotioneel verwaarloosd zijn in hun jeugd en in het geval van huidige negatieve levensgebeurtenissen die lang duren.

Acartürk ZC. Epidemiology & psychological treatment of social phobia.
Istanbul/Amsterdam, Ipskamp Drukkers.


Tags: