Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Snel starten met depressiebehandeling mogelijk met ‘blended care’

25 april 2016 - Geplaatst onder: Behandelmethoden, Depressie

Direct aan de slag gaan met depressie en de zorg helpen verbeteren. Dat kan door mee te doen aan E-Compared, een onderzoek naar nieuwe digitaal ondersteunde behandeling. E-Compared bekijkt het verschil tussen reguliere behandeling en behandeling met een combinatie van persoonlijke gesprekken en online modules. Dit laatste staat bekend onder de naam ‘blended care’.

In Nederland krijgt bijna 20 procent van de volwassenen (18-64 jaar) ooit in het leven te maken met een depressie. In Europa spreken men zelfs over 30 miljoen mensen die last hebben van een depressie. Lang niet iedereen daarvan heeft snelle en makkelijke toegang tot een goede behandeling. Juist daarom is volgens GGZ inGeest, de organisatie achter E-Compared, onderzoek naar blended behandeling zo belangrijk.

Positieve ervaringen

Gebruikers van blended behandeling zijn positief over hun ervaringen. Zo zegt Nina: “Het grote voordeel van de online behandeling is dat ik de oefeningen kan maken op het tijdstip dat mij het beste uitkomt. Ik ben niet alleen maar afhankelijk van wanneer mijn behandelaar tijd heeft. Maar er zijn voor mij nog meer voordelen. Zo kan ik altijd in mijn gemaakte opdrachten teruglezen wat ik eerder heb geschreven.”

En Karin vult aan: “Wat ik goed vind aan de blended behandeling is dat je zelf echt actief je problemen aanpakt, met duidelijke oefeningen. Zo kom je snel tot de kern van het probleem en kun je ook echt zelf iets doen. Dat werkt prima voor mij.”

Resultaten vergelijken

In het onderzoek worden de resultaten van een groep mensen met depressieklachten die een blended behandeling volgen vergeleken met de resultaten van mensen die een reguliere behandeling met alleen persoonlijke gesprekken volgen. Met loting wordt bepaald welke deelnemer in welke groep terecht komt.

Heeft u interesse om mee te doen aan het onderzoek en heeft u een verwijsbrief voor een behandeling in de specialistische ggz? Neem dan contact op met de polikliniek voor blended care: eHealthatMind@ggzingeest.nl  of telefonisch (020)788 4527.


Tags: