Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Slechtziende en blinde ouderen hebben vaker depressie of angststoornis

11 maart 2015 - Geplaatst onder: Angst, Depressie

(Nederlands tijdschrift geneeskunde) – Slechtziende en blinde ouderen hebben vaker een depressie of angststoornis dan leeftijdsgenoten zonder visuele handicap. Dat blijkt uit vergelijking van een cohort van 615 slechtziende Nederlandse ouderen met ruim 1200 deelnemers aan de LASA, de Longitudinal Aging Study Amsterdam (Invest Ophthalmol Vis Sci. 2015;56:849-54).

Hilde van der Aa van het VUmc en haar collega’s rekruteerden hun deelnemers onder patiënten van ‘low vision’-poliklinieken. Zij namen 615 slechtziende ouderen telefonisch vragenlijsten en gestructureerde interviews af waarmee zij zowel symptomen van somberheid en angst als klinische diagnoses van een depressie of angststoornis konden ontdekken.

Het werd duidelijk dat slechtziende ouderen aanzienlijk somberder en angstiger zijn dan leeftijdsgenoten: 5,4% voldeed aan alle criteria voor depressie, tegenover 1,2% van de controlegroep. Angststoornissen waren er bij 7,5% van de slechtzienden versus 3,2% van de leeftijdsgenoten. Met name sociale fobie en agorafobie kwamen bij slechtzienden vaker voor.

Lees het hele artikel hier


Tags: