Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

SIRE opent nieuwe hulplijn voor mensen zónder psychische ziekte

27 juni 2013 - Geplaatst onder: Behandelmethoden, Overig

SIRE draait met haar nieuwste campagne de rollen om: de Stichting lanceert vandaag een hulplijn voor mensen zonder psychische ziekte. Hier kunnen familie, collega’s of vrienden van hen die aan een psychische aandoening lijden vragen stellen over hoe zij het beste met deze situatie kunnen omgaan. Het blijkt namelijk dat veel Nederlanders moeite hebben om normaal om te gaan met mensen die een psychische aandoening hebben, zoals een depressie, psychose of burn-out.

Verschillende studies tonen aan dat een gebrekkige omgang met mensen die een psychische aandoening hebben bij hen uiteindelijk kan leiden tot werkloosheid, een klein sociaal netwerk, mindere kwaliteit van leven en lage zelfachting. En dat terwijl ongeveer 20% van de bevollking per jaar met dit soort ziekten wordt geconfronteerd, als slachtoffer of via mensen in de directe omgeving. Psychisch ziek zijn zou – afgaande op de mate waarin deze aandoeningen voorkomen – net zo normaal moeten zijn als een gebroken been, maar uit eerdere studies en onderzoek dat speciaal voor deze campagne is uitgevoerd, blijkt anders.

Om aandacht te vragen voor deze problematiek heeft SIRE de hulplijn opgericht voor mensen zonder psychische ziekte. Mensen zonder psychische ziekte die het moeilijk vinden om goed te reageren op vrienden, collega’s of familie met een psychische aandoening kunnen de hulplijn bellen voor advies van ervaringsdeskundigen die een psychische ziekte hebben of hebben gehad. De hulplijn is van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 uur tot 14.00 uur en van 18.00 uur tot  21.00 uur te bereiken via telefoonnummer 0900-0727.

De campagne loopt van 27 juni tot en met oktober 2013, waarna de hulplijn overgedragen zal worden aan het Landelijk Platform GGZ.

Lees het hele nieuwsbericht op de site van SIRE
SIRE opent nieuwe hulplijn voor mensen zónder psychische ziekte


Tags: