Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

‘Relatie tussen antidepressiva en autisme is wake-up call’

17 december 2015 - Geplaatst onder: Behandelmethoden, Depressie

Vrouwen die antidepressiva gebruiken tijdens de zwangerschap hebben mogelijk een verhoogde kans op een kind met autisme. Dat schrijven Canadese onderzoekers in vakblad JAMA Pediatrics. Aartjan Beekman, hoogleraar psychiatrie bij het VUmc, die niet bij de omvangrijke studie was betrokken, noemt de conclusie in de Volkskrant een ‘wake-upcall’.

Van alle geboren kinderen heeft ongeveer 1 op de 140 een stoornis in het autistische spectrum. Bij kinderen van vrouwen die gedurende het tweede of derde trimester van hun zwangerschap bepaalde antidepressiva (SSRI’s) slikten is dat er 1 op de 80. Gebruik van antidepressiva tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap levert geen verhoogd risico op.

De onderzoekers van de universiteit van Montréal kwamen tot deze conclusies na analyse van de medische gegevens van ruim 145 duizend Canadese kinderen tussen 1998 en 2009.

Aartjan Beekman zegt in de Volkskrant: “Wij behandelaars zijn heus niet naïef, de jaren dat we dachten dat SSRI’s onschuldige middelen waren, liggen ver achter ons. Maar dit is weer een bewijs dat deze middelen ingrijpende bijwerkingen kunnen hebben.”

Volgens Beekman, werkzaam als psychiater op een stemmingspolikliniek van GGZ ingeest in Amsterdam, moet elke psychiater deze informatie betrekken bij een gesprek met een patiënte die zwanger is of wil worden. Hij voert regelmatig lastige gesprekken met zijn vrouwelijke patiënten over de vraag of zij antidepressiva moeten blijken slikken.

Lees het hele artikel op Volkskrant.nl

 

 


Tags: