Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Rehabilitatie bij Angst en Depressie in gespecialiseerde GGZ

4 december 2014 - Geplaatst onder: Angst, Depressie, Overig

(Trimbos Instituut) – Veel cliënten met chronische angst en depressie die in de gespecialiseerde GGZ in behandeling zijn lijken eerder in de generalistische Basis GGZ of in de huisartsenzorg thuis te horen. Ongeveer 20 tot 30% van de cliënten met een diagnose angst of depressie in GGZ instellingen is al langer dan 2 jaar in behandeling. Dit zijn mensen die niet zijn hersteld ondanks therapieën die ze hebben gevolgd en medicijnen die zij hebben gebruikt. Voor hen lijkt de cursus ‘Het roer in handen’ een passend aanbod. ‘Het roer in handen’ leert cliënten om te gaan met hun klachten, hoe zij activiteiten op kunnen pakken ondanks hun problemen en hoe ze crisissituaties kunnen hanteren. Aan het eind van de cursus bekijken de cliënt en de hulpverlener of de zorg in de gespecialiseerde GGZ kan worden afgesloten en overgedragen naar de generalistische basis GGZ of huisartsenzorg. De cursus wordt onderzocht op (kosten)effectiviteit door het Trimbos-instituut en eind 2014 worden de resultaten verwacht. Hulpverleners hebben positieve ervaringen met het geven van de cursus.

Duur

De training bestaat uit twee dagen en een terugkomdagdeel (wordt in overleg met de deelnemers gepland)

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor hulpverleners die werkzaam zijn met mensen met chronische en therapieresistente angst en depressie in de gespecialiseerde GGZ

Inhoud

Na het volgen van deze training kunt u de cursus ‘Het roer in handen’ binnen uw instelling verzorgen. Wanneer u de gehele training heeft gevolgd ontvangt u een deelnamecertificaat.

De training wordt gegeven door René van Schevikhoven werkzaam als arts, psychotherapeut en GZ/klinisch psycholoog en werkt daarnaast al jaren als docent.

Inschrijven

Kijk voor de eerstvolgende  trainingsdatum in de agenda.

Wilt u deze training graag met meerdere collega’s incompany volgen, neem dan contact op met het Trainingsbureau van het Trimbos-instituut:

E-mail: Trainingsbureau@trimbos.nl


Tags: