Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Regelmatig 3 uur overwerken verdubbelt risico op depressie

26 januari 2012 - Geplaatst onder: Depressie

(Telegraaf.nl) – Dagelijks systematisch een paar uur overwerken is niet zo goed voor je psychische gesteldheid. Wie regelmatig elf of meer uren per dag werkt, heeft twee keer zo snel een depressie te pakken.

“Hoewel af en toe overwerken gunstig kan zijn voor het individu en de gemeenschap, is het belangrijk om te herkennen dat overmatig veel uren maken op het werk het risico op een ernstige depressie verhoogd”, aldus Marianna Virtanen van de Finnish Institute for Occupational Health en het University College London.

Verdubbeling kans op inzinking
Haar team vond een sterke samenhang tussen lange werkdagen en depressie. Zij ontdekten dat workaholics ruim twee keer meer kans lopen op een ernstige depressie.

Zwaar depressief
Met haar team volgde ze gedurende vier tot zeven jaar meer dan 2.000 Britse ambtenaren van middelbare leeftijd. Aan het begin van de studie waren zij vrij van psychische klachten. Drie procent ontwikkelde in de loop der jaren een zware depressie. Andere factoren als de levensstijl, werkgerelateerde zaken en demografische ontwikkelingen hadden geen invloed op de gevonden link.

Lees het artikel op telegraaf.nl


Tags: