Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Psychische hulpverlening vaker in pakket werknemer

17 december 2018 - Geplaatst onder: Overig

Een groeiend aantal bedrijven heeft werknemers die hun collega’s helpen met eerste hulp bij psychische problemen. Door het hele land zijn er zo’n 3.800 mensen die een cursus ‘first responder bij psychische problemen’ hebben gevolgd. Zo blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij Mental Health First Aid, de organisatie achter deze cursussen.

Niet alleen grote ondernemingen zetten in op de cursus. “Het is heel erg breed,” stelt Evelien Wagemakers, manager bij Mental Health First Aid Nederland. “Het zijn zowel grote als kleinere bedrijven. Zorginstellingen en overal anders waar veel verzuim voorkomt.”

Gedrag herkennen en risico’s inschatten

Tijdens de cursus leer je gedragsveranderingen herkennen en doe je vaardigheden op om te verhinderen dat problemen erger worden. Deelnemers kunnen risico’s inschatten, zodat ze op tijd professionele hulp inschakelen. Dat laatste is volgens Wagemakers niet altijd nodig. “Collega’s kunnen elkaar ook helpen door taken over te nemen of iets op het werk anders in te richten. Dit zorgt voor rust, waardoor hun collega vaak spontaan herstelt.”

Vergelijkbaar met reguliere EHBO

De manager vergelijkt het met primaire EHBO-taken als pleisters plakken en een drukverbandje zetten. “Oppervlakkige wonden verzorg je zelf; bij een diepere snee die gehecht moet worden verwijs je door,” aldus Wagemakers. De onderliggende oorzaak van de gedragsverandering kan heel divers zijn: van werkstress tot een depressie en van een angststoornis tot psychose. Dankzij de cursus leren de first responders de oorzaak en ernst ervan inschatten.

Bron: BNR, Psychische hulpverlening zit vaker in pakket werknemer.


Tags: