Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

‘Politie draait te vaak op voor opvang psychische patiënten’

26 mei 2015 - Geplaatst onder: Nieuws Categorieën

De bezuinigingen op de zorg treffen patiënten met psychische klachten hard, en de politie moet het oplossen. Zo kan het niet verder, vinden Han Busker, voorzitter Nederlandse Politiebond en Gijs van Dijk lid dagelijks bestuur FNV. Ze schreven er een opiniestuk over in Trouw.

Politieagenten hebben er hun handen vol aan: crisissituaties die worden veroorzaakt door mensen in psychische nood. De afgelopen maanden haalden diverse incidenten het nieuws. Van een verwarde man die zichzelf verminkte tot een persoon die expres thuis de gaskraan open liet staan.

Het aantal meldingen bij de politie waarbij een verward persoon was betrokken, is explosief gestegen van 40.000 in 2011 naar 60.000 in 2014.

Deze mensen belanden dikwijls in een politiecel terwijl zij eigenlijk zorg nodig hebben. “Iemand met psychische klachten is geen crimineel, maar een patiënt”, reageerde de politie onlangs.

Minister Edith Schippers van volksgezondheid, verantwoordelijk voor de geestelijke gezondheidszorg, strooit ondertussen iedereen zand in de ogen. Zij zegt – in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Trimbos Insituut – geen verband te zien tussen de bezuinigingen, de vermindering van het aantal bedden in instellingen en de toename van het aantal verwarde mensen op straat.

Lees het hele artikel in Trouw
Politie draait te vaak op voor opvang psychische patiënten


Tags: