Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Partydrug als antidepressivum?

4 april 2014 - Geplaatst onder: Overig

(University of Oxford) – Britse artsen hebben ontdekt dat de illegale partydrug ketamine effectief kan zijn in de behandeling van mensen met zware depressies, die niet reageren op reguliere medicijnen. Ze hebben onlangs een eerste proefproject afgerond.

In het proefproject met 28 patiënten die al jaren kampten met een depressie, werden bij acht patiënten opmerkelijke verbeteringen vastgesteld. Bij sommigen al binnen zes uur na het toedienen van de eerste dosis. Bij vier patiënten was het effect zo groot dat ze niet langer als depressief geclassificeerd werden.

Volgens experts is de ontdekking veelbelovend, maar zijn de nodige kanttekeningen bij het gebruik van het middel als antidepressivum nu nog absoluut te maken. Eén van de belangrijste is de duur van het effect. Terwijl sommige patiënten pas na drie maanden een nieuwe dosis nodig hadden, was de drug bij anderen al na enkele dagen uitgewerkt. Daarnaast zijn er ook ernstige bijwerkingen. In één geval werd de bloedtoevoer naar de hersenen verstoord.

Desondanks hopen de onderzoekers dat uit ketamine in de toekomst een nieuw medicijn ontwikkeld kan worden, dat wél de voordelen maar niet de bijwerkingen heeft.


Tags: