Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

‘Ouders dragen angst over op kinderen’

29 april 2015 - Geplaatst onder: Angst, Depressie

Kinderen van ouders met een angststoornis hebben een grotere kans om zelf ook een angststoornis te ontwikkelen. Naast een zekere genetische aanleg speelt vooral opvoeding en het gedrag van de ouders hierin een grote rol. Zo blijkt uit recent onderzoek door wetenschappers van het Kings College Londen. 

Tweelingonderzoek
De onderzoekers gebruikten een Zweedse studie over tweelingen en hun nageslacht. Daarin was informatie verzameld over 387 eeneiige en 489 twee-eiige tweelingen. 

De ouders stelden hun eigen angststoornis vast door het gebruik van de Karolinska Scales of Personality. De angststoornis bij de kinderen werd gemeten aan de hand van een checklist voor gedrag bij kinderen. 

Overdracht door omgang
Tweelingen, hun partners en de kinderen hielden vervolgens zes maanden lang het gedrag van de kinderen bij. Aan de hand van statistische analyse genaamd Structural Equation Modeling konden de onderzoekers het effect meten van genetische aanleg, gemeenschappelijke en niet gemeenschappelijk milieu. 

Vastgesteld werd dat er zowel voor angst als neuroticisme een directe link is met overdracht door omgang. Er werd geen aanwijzing voor significante genetische overdracht gevonden. 

Aanleren
Professor Golda Ginsburg van het Amerikaanse Johns Hopkins Children’s Center legt dit als volgt uit: “Angstige ouders kunnen hun kind te veel beschermen, of ze waarschuwen voor een bedreiging die er nog geen is. Op die manier leren ouders hun kinderen aan om bepaalde gedachten of situaties te vermijden. Denk bijvoorbeeld maar aan een kind dat een angst voor honden overneemt van zijn vader.”

Professor Golda Ginsburg onderzoekt momenteel of die angststoornissen bij kinderen van angstige ouders te voorkomen zijn met preventieve, cognitieve gedragstherapie. De resultaten van een eerste, kleinschalige studie bij 40 families zijn alvast positief.

Lees hier over het onderzoek, gepubliceerd in AJP in Advance. 
The Intergenerational Transmission of Anxiety: A Children-of-Twins Study

Lees hier meer over professor Golda Ginsburg.
Angstige ouders = angstige kinderen?


Tags: