Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Ouderen niet vaker depressief

4 december 2008 - Geplaatst onder: Depressie

(www.eur.nl) – Ouderen zijn niet vaker depressief dan jongere mensen. De kans op depressiviteit wordt dus niet groter naarmate men ouder wordt. Dit blijkt uit onderzoek van onder andere dr. Henning Tiemeier, afdeling Epidemiologie en Biostatistiek van het Erasmus MC, dat is gepubliceerd in het decembernummer van het meest belangrijke vakblad voor psychiatrie, Archives of General Psychiatry.

Als ouderen depressief worden, zijn zij dat eerder in hun leven ook geweest. Het aantal nieuwe depressies groeit niet met de leeftijd mee. Dit in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen. Wel rapporteren ouderen vaker depressieve symptomen, maar die worden klinisch niet als echte depressie beschouwd. Bij een oudere die vroeger geen depressies heeft gekend, is het onwaarschijnlijk dat hij of zij alsnog depressies op latere leeftijd ontwikkelt. Vrouwen hebben ook op latere leeftijd vaker depressies dan mannen maar bij depressieve mannen is de kans op terugval even groot als bij vrouwen.

Tiemeier en collega’s volgden gedurende 10 jaar 5650 deelnemers van 57 jaar en ouder uit de ERGO-studie, het langlopende bevolkingsonderzoek van Erasmus MC onder 15.000 45-plussers in de Rotterdamse wijk Ommoord. ERGO onderzoekt gezondheidsproblemen die op oudere leeftijd veel voorkomen. Voor dit onderzoek werden depressies geïdentificeerd door middel van gestandaardiseerde psychiatrische interviews, werden medische dossiers van alle deelnemers bijgehouden en werd het dagelijks gebruik van anti-depressiva geregistreerd.

Nadere informatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met David Drexhage, persvoorlichter Erasmus MC, (010) 703 5525 of d.drexhage@erasmusmc.nl

04 december 2008


Tags: