Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Online zelfhulp effectief in terugdringen gedachten aan zelfmoord

3 maart 2014 - Geplaatst onder: Behandelmethoden

(PLOS one) – De Vrije Universiteit Amsterdam ontwikkelde een online zelfhulpcursus die effectief blijkt in het terugdringen van gedachten aan zelfmoord. Mensen die aan zelfmoord denken hebben na afloop van de cursus veel minder suïcidale gedachten dan mensen die alleen toegang hebben tot reguliere hulp. Bovendien bleken deelnemers minder te piekeren en voelden zij zich minder depressief, angstig en radeloos

De cursus bestaat uit oefeningen, zoals het dagelijks bijhouden van de frequentie en de ernst van zelfmoordgedachten, het realistischer kijken naar sombere verwachtingen en het vastleggen van zelfkritische gedachten zoals ‘ik ben anderen alleen maar tot last’. Daarnaast  maken deelnemers zelf een crisis- en veiligheidsplan, zodat ze weten wat ze kunnen doen als ze werkelijk in nood zijn.

De cursus is de afgelopen jaren door honderden suïcidale mensen gevolgd. Omdat de cursus laagdrempelig en via het internet wordt aangeboden, kunnen duizenden mensen worden bereikt die anders misschien nooit enige hulp hadden gezocht.

In Nederland is de cursus is via het online suïcidepreventie-platform www.113online.nl voor iedereen gratis toegankelijk.

Lees meer op de website PLOS one:
Effectiveness of Online Self-Help for Suicidal Thoughts


Tags: