Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Onderzoek naar online behandeling van zwangeren met psychische klachten

14 maart 2014 - Geplaatst onder: Meedoen onderzoek

(VUMC) – Tijdens zwangerschap en bevalling vinden er grote lichamelijke, psychologische en sociale veranderingen plaats. Deze veranderingen kunnen gepaard gaan met stress. Die stress kan zich uiten in gevoelens van somberheid en/of angst. Dit komt veel voor: bij ongeveer 12% van de vrouwen zijn dergelijke klachten zelfs zo ernstig dat gesproken wordt van een depressie of angststoornis. VUmc en Prezens starten een onderzoek naar de effectiviteit van de internet zelfhulpcursus ‘Mamakits online’ bij deze klachten.

Mamakits online is een innovatieve zelfhulpbehandeling voor zwangere vrouwen met depressieve en angstklachten. Gebruikers van de cursus leren in een vijftal lessen zorgen en problemen op een rijtje te zetten en te overwinnen. De zelfhulpcursus bestaat uit informatie, (huiswerk)opdrachten en oefeningen. Tijdens de cursus ontvangt de gebruiker online ondersteuning van een coach.

De wetenschappers van de VU onderzoeken hoe de zwangere vrouwen de cursus ervaren, of deze  voldoende aansluit bij hun behoefte en of de cursus voldoende helpt. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.mamakits.nl/onderzoek/ Mamakitsonline is alleen toegankelijk voor vrouwen die meedoen aan het onderzoek. Loting bepaalt of de deelnemer in de onderzoeksgroep of controlegroep (geen  behandeling) valt.

Na gebleken effectiviteit zal de online behandeling worden opgenomen in het reguliere aanbod van Prezens.


Tags: