Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Onderzoek naar de effecten van antidepressiva op de ontwikkeling van de hersenen

15 februari 2015 - Geplaatst onder: Angst, Depressie, Meedoen onderzoek

(AMC) – Voor een onderzoek van het AMC in Amsterdam naar het effect van antidepressiva op de hersenontwikkeling zijn wij  op zoek naar vrouwen tussen de 23 en 40 jaar. De antidepressiva die zij onderzoeken zijn selectieve serotonine heropname remmers (SSRI’s). Deze medicijnen werken door de hoeveelheid serotonine in de hersenen te verhogen. Serotonine is een boodschapperstof in de hersenen die zorgt voor de onderlinge communicatie van zenuwcellen. Bij volwassenen is al bekend wat voor effect het medicijn heeft op de hersenen, maar het is onduidelijk of SSRI’s een ander effect hebben bij jonge mensen, bij wie de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Het doel van dit onderzoek is om te onderzoeken of SSRI’s de hersenontwikkeling kunnen beïnvloeden

Bent u/kent u iemand die aan de volgende kenmerken voldoet en bij wilt dragen aan wetenschappelijk onderzoek, neem dan contact op met het AMC via onderstaande gegevens:

  • Vrouw tussen de 23 en 40 jaar oud
  • Gediagnosticeerd met een depressie of angststoornis
  • GEEN medicatie hiervoor ontvangen

OF

  • Vrouw tussen de 23 en 40 jaar oud
  • Gediagnosticeerd met een depressie of angststoornis
  • SSRI’s ontvangen voor ten minste 4 maanden

Het onderzoek zal plaatsvinden op één dag in het AMC te Amsterdam. Hier wordt MRI- en neuropsychologisch onderzoek gedaan. De vergoeding voor het onderzoek bedraagt €100 plus een vergoeding voor de gemaakte reiskosten.

Voldoet u aan bovenstaande punten en bent u geïnteresseerd om mee te werken aan het onderzoek? Of twijfelt u of u geschikt bent of heeft u andere vragen? Neem dan contact met op!

Email: pharmo.mri@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/epodpharmo


Tags: