Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Onderzoek: Het beloop van de dwangstoornis

1 maart 2011 - Geplaatst onder: Dwangstoornissen

(Silhouet Literatuurscreening) – We zijn er gewend aan geraakt dat de dwangstoornis een chronische aandoening is, waardoor we er ook maar vanuit gaan dat er geen vleugje hoop meer is op verbetering. Maar is dat zo? In een studie van Marcks e.a.werd nagegaan of, net zoals bij depressie, verbeteringen en terugval van de klachten optreden.

Hun onderzoek met een looptijd van 15 jaar met 113 patiënten met een dwangstoornis geeft hoop. Het blijkt namelijk dat de kans dat de dwangklachten en obsessies na één jaar zijn afgenomen 16% is, na vijf jaar 25%, na 10 jaar 31% en na 15 jaar maar liefst 42%. Een deel van de patiënten krijgt dus minder last van zijn kwelgeest. De kans dat je weer terugvalt is er ook, maar daarvan zijn de percentages duidelijk lager. Dat betekent dat de mensen die verbeteren, ook al zouden ze terugvallen, er toch op vooruit gaan. Als je ook nog getrouwd bent en je hebt geen last van een bijkomende depressie, dan is de kans op een licht herstel zelfs 51%.

Het totaal aantal deelnemers aan de studie is relatief klein en grotere onderzoeksgroepen zijn vast nodig, maar dat een chronische dwangstoornis betekent dat  er geen enkele kans op verbetering is, is dus (gelukkig) niet zo.

Marcks et al. Longitudinal course of obsessive-compulsive disorder in patients with anxiety disorders: a 15-year prospective follow-up study. Comprehensive Psychiatry. 2011; Feb 22 (Epub ahead of print).


Tags: