Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Obsessies komen vaak voor in Nederland

20 november 2011 - Geplaatst onder: Dwangstoornissen

(Silhouet Literatuurscreening) – Uit Nederlands onderzoek gepubliceerd in Depression and Anxiety blijken obsessies veelvuldig voor te komen. De lifetimeprevalentie* bedraagt 5.3% en de jaarprevalentie 1.7%. Bij psychiatrische patiënten bedraagt de lifetimeprevalentie 10.3% en de jaarprevalentie 6.8%.

De obsessies leiden tot een verminderd algeheel functioneren en een lagere kwaliteit van leven. Ze komen veel voor bij psychiatrische stoornissen en moeten daarom niet beschouwd worden als `alleen maar\’ een symptoom van de obsessieve compulsieve stoornis.

De data voor deze studie zijn ontleend aan de Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study (NEMESIS), een representatieve Nederlandse studie.

________________

Bron: Blom et al. Obsessions in normality and psychopathology. Depression and Axiety. 2011; 28(10): 870-875. The Netherlands.

*Prevalentie is het aantal gevallen op een bepaald tijdstip (puntprevalentie), het aantal gevallen per jaar (jaarprevalentie) of het aantal gevallen ooit in een leven (lifetime-prevalentie).


Tags: