Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Nieuwe website voor gebruikers van slaap- en kalmeringsmiddelen

1 september 2009 - Geplaatst onder: Overig

(www.benzodebaas.nl) –
Kunt u zonder slaappil niet slapen? Slikt u kalmeringmiddelen om u rustig te voelen? Heeft u het gevoel dat u afhankelijk bent geworden van deze middelen (benzodiazepinen), en wilt u minderen of stoppen?


De website www.benzodebaas.nl biedt informatie en hulp aan mensen die langdurig slaap- en kalmerings- middelen gebruiken. Met de online behandeling kunt u uw gebruik, onder begeleiding, afbouwen. Let op: het is belangrijk dat u eerst overlegt met degene die u de middelen voorschrijft, of afbouwen in uw geval wel verstandig is.

In totaal gebruiken in Nederland ongeveer 1,8 miljoen mensen slaap- en kalmeringsmiddelen. Eenderde hiervan gebruikt langdurig; tweederde van de gebruikers is vrouw en ongeveer de helft is jonger dan 65 jaar. Slaap- en kalmeringsmiddelen worden voornamelijk voorgeschreven bij slaapproblemen, angst- en spanningsklachten. Een groot deel van de chronisch benzodiazepinegebruikers beseft niet of weet niet dat zij een verslaving hebben ontwikkeld. Bovendien zijn zij zich niet bewust van de risico’s en nadelen die aan het langdurig gebruik van deze middelen kleven.

Lees het hele persbericht.


Tags: