Skip to main content

Nieuwe behandeloptie voor ernstige depressie: Diepe Hersenstimulatie

Zelfs met de beste behandeling blijft een klein deel van de patiënten met een depressie ernstige klachten houden. Wanneer alle reguliere behandelingen geprobeerd zijn zonder blijvend resultaat, is diepe hersenstimulatie mogelijk een optie. Dit wordt ook wel ‘’Deep Brain Stimulation (DBS)’’ genoemd. Op dit moment loopt er een gezamenlijk onderzoek van het Amsterdam UMC (locatie AMC) en het ETZ in Tilburg (Locatie Elisabeth) over DBS bij depressie. Zolang het onderzoek loopt kunnen zij de behandeling uitvoeren bij mensen die ervoor in aanmerking komen.

Wat is DBS en hoe werkt het?

De behandeling begint met een hersenoperatie waarbij twee elektroden op een specifieke plek in de hersenen geplaatst worden. De elektroden zijn met dunne draadjes onderhuids verbonden met een batterij die onder de borstspier wordt geplaatst. Deze batterij geeft korte elektrische pulsjes af, die via de elektroden in de hersenen komen. Omdat hersencellen ook communiceren via elektriciteit, kan de hersenactiviteit veranderd worden om zo de depressie te behandelen. Na de operatie blijft het systeem in het lichaam, en de batterij kan door de huid opnieuw opgeladen worden. Op de website van het AmsterdamUMC staat meer informatie over de effectiviteit en de risico’s (zie link onderaan dit artikel)

Wie komt er in aanmerking voor DBS bij depressie?

Omdat diepe hersenstimulatie is nog een experimentele behandeling is, kan het alleen aangeboden worden als onderdeel van een wetenschappelijk onderzoek. Er zijn dus strenge eisen welke patiënten er in aanmerking komen. Zo moeten de volgende behandelingen minimaal geprobeerd zijn. Deze kunt u bespreken met uw behandelaar:
• Een SSRI in de goede dosering voor minimaal 6 weken;
• Een SNRI of NaSSA in de goede dosering voor minimaal 6 weken;
• Een TCA in de goede dosering voor minimaal 6 weken;
• Lithiumaddidtie bij de TCA voor minimaal 6 weken;
• Óf een MAO-remmer in de goede dosering;
• Óf ECT (Electroshock therapie).

Omdat DBS ook risico’s heeft zijn er ook patiënten die helaas niet in aanmerking komen voor DBS. De belangrijkste hiervan zijn patiënten met:
• Een bipolaire stoornis;
• Afhankelijkheid van middelen;
• Een primaire persoonlijkheidsstoornis die losstaat van de depressie;
• Psychose die los staat van de depressie;
• Andere neurologisch aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson of dementie.

Meer informatie en aanmelden

Mocht u geïnteresseerd zijn in de behandeling, is het advies vanuit het Amsterdam UMC om eerst met uw eigen psychiater (of andere behandelaar) te bespreken of u mogelijk in aanmerking komt voor DBS. Daarvoor kunt u de informatie op de website gebruiken: https://www.amc.nl/web/specialismen/psychiatrie/psychiatrie/dbs-bij-depressie-onderzoek.htm

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl