Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

NHB-Psy: Hersenweefsel voor onderzoek

14 mei 2014 - Geplaatst onder: Behandelmethoden, Meedoen onderzoek, Overig

(NHB-psy) – Psychiatrische ziekten, zoals ernstige depressie, veroorzaken veel leed, niet alleen voor de patiënten zelf, maar ook voor hun naasten. Wij willen beter begrijpen wat er misgaat in de hersenen van mensen met ernstige depressie, zodat met deze kennis nieuwe behandelingen en medicatie ontwikkeld kunnen worden.

Ondanks intensief onderzoek binnen de psychiatrie is het echter nog niet duidelijk hoe en waarom de hersenen van mensen met een psychiatrische ziekte anders zijn en anders functioneren. Met beeldvorming (MRI scans) zijn we de laatste tijd veel te weten gekomen over globale veranderingen in de hersenen van mensen met een psychiatrische ziekte, zoals veranderingen in vorm, grootte en activiteit in bepaalde gebieden in de hersenen. Maar wat er nu echt ín die gebieden in de hersenen gebeurt, op het kleinste (cel en molecuul) niveau, weten we helaas nog niet. De beste manier om hier zicht op te krijgen is middels postmortem onderzoek van de hersenen. Dat wil zeggen, onderzoek van de hersenen van mensen die overleden zijn. De beschikking over menselijk hersenweefsel voor onderzoek is dus essentieel.

De Nederlandse Hersenbank (NHB) is opgericht in 1985 en wordt wereldwijd beschouwd als een uitstekende hersenbank, die op topniveau werkt, met hersenweefsel van hoge kwaliteit van donoren die schriftelijk toestemming hebben gegeven voor het gebruik van hun medische gegevens en hun hersenen voor onderzoek. Sinds eind 2012 is er een onderdeel bijgekomen: De Nederlandse Hersenbank voor Psychiatrie (NHB-Psy). Wij willen landelijk bekendheid geven aan het bestaan van NHB-Psy en de mogelijkheid tot postmortem hersenonderzoek naar depressie en andere psychiatrische aandoeningen.

In een aantal korte voorlichtingsfilms van NHB-Psy wordt verder ingegaan op het belang van onderzoek met menselijk hersenweefsel en de mogelijkheid om hersendonor te worden.

Heeft u nog vragen? Op onze website www.nhb-psy.nl worden veel gestelde vragen behandeld onder het kopje FAQ. Staat uw vraag er niet tussen of spreekt u graag met één van onze medewerkers? Neem dan contact op met Astrid Prins, onderzoeksassistent NHB-Psy. E-mailadres: a.prins@nhb-psy.nl. Telefoonnummer: 020 7884543.


Tags: