Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

“Nederlandse mannen plegen twee keer zo vaak zelfmoord als vrouwen”

8 september 2017 - Geplaatst onder: Suïcide

Nederlandse mannen plegen twee keer zo vaak zelfmoord als vrouwen, terwijl vrouwen twee keer zo vaak depressief zijn. Dit meldt RTL Nieuws. Het hogere zelfmoordcijfer onder mannen zou verschillende verklaringen hebben.

Allereerst kan het sociaal verklaard worden. Meisjes leren op een heel natuurlijke manier hoe ze vrouw worden. Ze worden ongesteld, krijgen borsten. Ze hebben allerlei vrouwelijke rolmodellen om zich heen, hun moeder en hun juffrouw. Maar bij mannen verloopt dat sociaal gezien anders. Zij worden gewoon ouder, en op een bepaald moment wordt van ze verwacht dat ze man zijn, en geen jongen meer.

Biologische verklaring
Dat mannen vaker zelfmoord plegen kan ook biologisch verklaard worden. Zodra iemand last heeft van extreme stress en daar genetisch gevoelig voor is, kan het brein zichzelf als het ware vernietigen. Daardoor kun je niet meer helder nadenken. Door deze bewustzijnsvernauwing kun je tot de overtuiging komen dat zelfmoord de beste optie is. Bij mensen die zichzelf om het leven willen brengen, zie je dat ze dat vaak maar heel kort willen. Ze zien geen uitweg en willen dan zelfmoord plegen. Maar als iemand ze dan tegenhoudt, begrijpen ze soms al een kwartier later niet meer waarom ze uit het leven wilden stappen.

Drastische beslissingen
“Bij mannen is dat proces sterker dan bij vrouwen”, zegt psychiater Jan Swinkels. “Mannen zijn over het algemeen wat agressiever, ze nemen sneller drastische beslissingen dan vrouwen. Daardoor zullen ze op zo’n moment sneller die poging ondernemen dan vrouwen. Ook gebruiken ze vaak alcohol, wat ontremmend werkt. Toch wijst onderzoek uit dat ze uiteindelijk geen zelfmoord plegen als ze, wanneer ze die poging willen ondernemen, iemand tegenkomen en erover kunnen praten.”

Lees meer over mannen en zelfmoord: ‘Ze worstelen met het leven en delen dat met niemand.’ Na de zelfmoord van zijn broer zocht journalist Nathan Vos uit wat er fout gaat bij mannen.