Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Monument voor nabestaanden suïcide

26 november 2009 - Geplaatst onder: Suïcide

(GGnet) –

Voor de nabestaanden van mensen die zelfmoord hebben gepleegd, is afgelopen november in Apeldoorn een monument onthuld. De bronzen sculptuur staat in de tuin van GGNet, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

Kunstenaar Hanspeter Nagtegaal maakte de sculptuur kort nadat zijn eigen zoon Jochem zich het leven had benomen. De beeltenis van een jonge man toont zijn pijn, alsook het grote verdriet waarmee zijn vader achterbleef. Nagtegaal noemde het kunstwerk ‘het leven is groter dan ik zelf ben’.

De onthulling vond plaats in het bijzijn van vrienden en familieleden van mensen die zelfmoord hebben gepleegd. Het beeld staat in een natuurrijke omgeving, die voor iedereen vrij toegankelijk is. GGNet wil met het beeld een plaats creëren waar iedereen terechtkan die een naaste door zelfmoord heeft verloren. ,,Het monument is naar ons weten het enige in zijn soort in Nederland. Het is daarom niet slechts een regionaal monument, maar een plek waar iedereen welkom is”, aldus een woordvoerster van de instelling.

Het aantal zelfmoorden in Nederland ligt al jaren rond 1500. In 2007 daalde dat tot ruim 1350, het laagste aantal sinds 1975. Het aantal zelfmoordpogingen ligt rond 94.000 per jaar.


Tags: