Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

‘Mindfulness even effectief als medicatie bij depressie’

22 april 2015 - Geplaatst onder: Depressie

Therapie gebaseerd op mindfulness is volgens wetenschappers net zo effectief om terugval bij depressie te voorkomen als medicatie. Zo blijkt uit een studie die gepubliceerd is in artsenblad The Lancet. 

Mindfulness is een techniek die personen aanzet om meer aandacht te besteden aan het moment zelf. En afstand te nemen van negatieve gedachten en zorgen. Als je dat dan combineert met cognitieve gedragstherapie dan krijg je een manier om een terugval in depressie te bestrijden.

Antidepressiva
Voor het onderzoek bestudeerden wetenschappers van de universiteit van Oxford twee jaar lang 212 mensen die zoals gebruikelijk antidepressiva bleven slikken en 212 mensen die mindfulnesstrainingen volgden. De laatste groep kreeg mindfulnesstrainingen in groepsverband. Maar moest er ook thuis mee aan de slag. Daarnaast bouwden deze patiënten hun medicijnen geleidelijk helemaal af.

Uit het onderzoek blijkt dat beide groepen er na twee jaar ongeveer gelijk aan toe waren. Het percentage van mensen met een terugval was in beide groepen bijna gelijk. Van de mindfulnessgroep was dit 44 procent en van de groep die medicatie ontving 47 procent.

De onderzoekers moesten wel hun theorie bijstellen. Ze dachten naar aanleiding van een eerdere studie dat de mindfulnesstherapie efficiënter zou zijn.

Lees meer over het onderzoek in The Lancet:
Effectiveness and cost-effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy compared with maintenance antidepressant treatment in the prevention of depressive relapse or recurrence (PREVENT): a randomised controlled trial.


Tags: