Skip to main content

Mentale problemen: een op de zeven jongeren heeft ze

Wereldwijd heeft een op de zeven jongeren mentale problemen, zo blijkt uit het grootschalige UNICEF-onderzoek. Het onderzoek werd samengevat in het rapport “The State of the World’s Children 2021; On My Mind”.

Invloed op het mentaal welzijn van jongeren

‘Psychisch gezond zijn is geen luxe, maar essentieel om gezond op te kunnen groeien’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. Het onderzoek noemt factoren in de ontwikkeling van een kind die van invloed zijn op de psychische gezondheid en ook in het verdere leven. Onder andere culturele normen, sociale verwachtingen, (gezins)waarden en capaciteiten van jongeren zelf drukken een stempel op hun mentale gezondheid. De directe wereld om een kind heen, thuis of op school. Maar ook armoede, rampen, conflicten en discriminatie zijn van invloed op de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren.

Omdat er nog veel onbekend is over de mentale gezondheid van tieners, roept het rapport op om meer onderzoek te doen om beter zich te krijgen op de problematiek. Ook moeten vooroordelen en taboes worden doorbroken. En er moet structureel aandacht komen op scholen voor het mentale welzijn van leerlingen.

Ook al vóór de coronapandemie

Stress, angst, depressieve gevoelens en gedragsproblemen lijken door de coronapandemie en de daarbij horende lockdowns, sociaal isolement en economische onzekerheid toe te nemen. Gevreesd wordt dat kinderen en jongeren de impact ervan op hun geestelijke welzijn nog vele jaren kunnen voelen. Maar uit het UNICEF-onderzoek blijkt dat ook vóór de pandemie veel jongeren al mentale problemen hadden.

Bron: UNICEF

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl