Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Mensen met depressie willen minder antidepressiva slikken en meer voorlichting

14 december 2015 - Geplaatst onder: Behandelmethoden, Depressie

Ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders kregen het afgelopen jaar antidepressiva voorgeschreven. 3,5 procent meer dan het jaar daarvoor. Gebruikers zelf zeggen dat er door artsen en psychiaters vele te makkelijk met de middelen wordt omgesprongen. Vooral de voorlichting over bijwerkingen kan beter. RTL Nieuws  maakte een reportage hierover.

“Ik kon niet meer naar mijn werk. Ik kon niet alleen thuisblijven. Ik durfde de trein niet meer in.” De 36-jarige Martijn uit Den Haag worstelt al tien jaar met verschillende depressies. Momenteel is hij het gebruik van antidepressiva aan het afbouwen, maar dat valt hem zwaar. “Het is alsof je af moet kicken.”

Niets verteld over bijwerkingen

“De eerste keer ging ik naar de huisarts en die schreef me een middel voor, maar vertelde me niets over de bijwerkingen. Ik schrok me dood vlak nadat ik begon met slikken”, vertelt hij. “Het was alsof ik in een hele donkere tunnel gestopt werd. Ik durfde zelfs niet meer naar de wc en was echt suïcidaal in het begin.”

Martijn heeft in de afgelopen tien jaar vier periodes van depressie gekend en gebruikte onder andere de antidepressiva Seroxat en Anafranil. “Ik heb wel een verschrikkelijk dieptepunt gehad en een afscheidsbrief aan alle achterblijvers geschreven. Maar na een paar daar dagen was ik gelukkig weer uit dat allerdiepste dal”, vertelt hij.

Depressie zonder medicijnen behandelen

Alle bijwerkingen laten volgens Martijn zien hoe heftig de medicijnen zijn. Hij vindt dat psychiaters en doktoren bij depressiviteitsklachten veel te snel naar de medicijnen grijpen. “Je kunt zoveel meer doen: veel sporten, ademtherapie, mindfulness, veel sociale interactie en absoluut stoppen met roken en drinken. Belangrijk is dat je je levensritme aanpast.”

“Psychiater Bram Bakker steunt Martijn in zijn verhaal. “Op het moment dat iemand medicatie geadviseerd krijgt, wordt de heftigheid ervan vaak niet besproken. Er zou veel meer voorlichting moeten komen en er moet ook beter gekeken worden of een depressie niet zonder medicijnen te behandelen is”, vertelt Bakker.
Bekijk de video van RTL Nieuws.


Tags: