Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Meer suïcidegevallen dan verkeersdoden

28 mei 2009 - Geplaatst onder: Depressie

(Uitgeverij Ten Have) – In totaal vinden jaarlijks circa 30.000 suïcidepogingen in Nederland plaats door 13.000 personen. Schattingen uit onderzoek onder middelbare scholieren stellen dat jaarlijks zo’n 15.000 scholieren zichzelf opzettelijk beschadigen. Volwassenen zoals ouders en leerkrachten zijn hier zelden van op de hoogte. In Nederland sterven jaarlijks ongeveer 1500 mensen door suïcide (meer dan in het verkeer of door AIDS).

Depressie
Zes procent van de volwassen Nederlanders tot 65 jaar is depressief of had daar kortgeleden mee te kampen, bij jongeren is dat 2 tot 3 procent, bij ouderen ongeveer 2 procent; in totaal zijn dat ongeveer 750.000 mensen. Het aantal personen dat te maken heeft met iemand die depressief is (sociale omgeving), is hiervan een veelvoud.

Boek
Deze week verschijnt bij uitgeverij Ten Have Weg was ze, waarin Kees Santbergen aan de hand van het dagboek van zijn dochter een reconstructie maakt van de aanloop tot haar suïcide en zijn leven daarna. Nabestaanden na suïcide vinden in dit boek herkenning en inspiratie voor hun eigen zoektocht. Hulpverleners die het boek lezen zullen hopelijk worden aangespoord meer met ouders samen te werken. Zoals Ad Kerkhof, hoogleraar klinische psychologie, psychopathologie en suïcidepreventie aan de VU te Amsterdam aangeeft in zijn woord vooraf.

Een hulpboek voor hulpverleners, families met depressieve personen en nabestaanden na zelfdoding.

Weg was ze – Zoektocht van een vader nadat zijn dochter geen uitweg meer zag. Kees Santbergen, ISBN 978 90 259 6007 0. Uitgeverij Ten Have, paperback, zwart/wit geïllustreerd, 188 blz., € 16,90


Tags: