Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Mediterraans dieet geassocieerd met een verminderde kans op depressie

6 oktober 2009 - Geplaatst onder: Depressie

(www.sciencedaily.com) –

Psychiatrische stoornissen komen minder vaak voor in Mediterraanse dan in Noord-Europse landen. Een verklaring daarvoor kan zijn, dat de voedingsgewoonten beschermen tegen depressie. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de vetzuren in olijfolie gerelateerd zouden kunnen zijn aan een lager risico op depressieve symptomen. Een typisch Mediterraans dieet heeft de volgende kenmerken: veel onverzadigde vetten (zoals in olijfolie) en weinig verzadigde vetten, een matige inname van alcohol en melkprodukten, weinig vlees, veel groente, fruit, noten, granen en vis.

Spaanse onderzoekers hebben tussen 1999 en 2005 meer dan 10.000 mensen gevolgd, waarbij de mensen onder andere moesten aangeven wat ze aten. Mensen die een typisch Mediterraanse dieet volgden, hadden 30% minder kans om en depressie te ontwikkelen dan mensen die aan de minste kenmerken van een Mediterraans dieet voldeden. Deze relatie veranderde niet wanneer werd gecorrigeerd voor andere kenmerken van een gezonde leefstijl, zoals getrouwd zijn of het gebruik van autogordels. Door deze resultaten denken de onderzoekers dat een Mediterraans dieet tegen depressieve symptomen zou kunnen beschermen.

Dit neemt overigens niet weg dat de omgeving en genetische aanleg een grote rol blijven spelen bij het ontstaan van een depressie.

Voor meer informatie zie sciencedaily (Amerikaanse website).


Tags: