Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Medicijn verbetert uitkomsten PTSS-behandeling bij sommigen

17 mei 2012 - Geplaatst onder: Behandelmethoden

(Medicalfacts) –

Wanneer exposure-therapie, een veelgebruikte behandeling bij posttraumatische stressstoornis (PTSS), wordt gecombineerd met een dosis van de NMDA-receptoragonist d-cycloserine (DCS), leidt dit tot betere uitkomsten, maar enkel bij patiënten met ernstige klachten. Dat melden Rianne de Kleine en collega’s van de Radboud Universiteit Nijmegen in Biological Psychiatry.

Bij angststoornissen als PTSS is exposure-therapie, een behandeling gericht op het herbeleven van een traumatische ervaring, een effectieve therapie. Er zijn aanwijzingen dat de combinatie van DCS en exposure leidt tot een intensievere herbeleving en zodoende een beter effect. De Kleine et al. bestudeerden dit voor het eerst in een gerandomiseerd onderzoek waarin 67 patiënten met PTSS werden behandeld met exposure-therapie. 34 patiënten kregen voorafgaand aan de 10 geplande sessies 50 mg DCS, de 33 anderen kregen placebo. 

Hoewel de algehele resultaten geen therapieversterkend effect van DCS lieten zien, leidde de combinatie bij een aantal patiënten wel tot een beter behandelresultaat. Het bleek dat enkel de patiënten die alle geplande sessies hadden gevolgd, en waarbij de klachten bij aanvang van de behandeling ernstiger waren, baat hadden bij de combinatie van het medicijn en exposure-therapie. Bij de patiënten bij wie de klachten al na enkele sessies verbeterden en die daardoor relatief snel stopten met de behandeling, zagen de onderzoekers geen voordelig effect.

Mogelijk is de combinatie van DCS en exposure een optie voor PTSS-patiënten die symptomatisch blijven na een 1e behandeling, opperen De Kleine en collega’s.

Lees het artikel:
A Randomized Placebo-Controlled Trial of d-Cycloserine to Enhance Exposure Therapy for Posttraumatic Stress Disorder


Tags: