Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Mediaprijs voor evenwichtige beeldvorming

14 april 2015 - Geplaatst onder: Angst, Depressie, Dwangstoornissen

Fonds Psychische Gezondheid reikt dit jaar voor de vierde keer de Psyche Mediaprijs uit. Het doel is om evenwichtige beeldvorming over mensen met psychische problemen in de media te stimuleren.

Volgens de organisatie hebben mensen met psychische klachten niet alleen last van hun problemen, maar ook van het etiket dat ze opgeplakt krijgen. “Anderen zien hen als gevaarlijk, onbetrouwbaar en onvoorspelbaar. Met discriminatie en sociale en maatschappelijke afwijzing tot gevolg. Eventueel gepaard met stress, depressie en schaamte”, aldus Psychische Gezondheid.

Schaamte bestrijden
Voor de prijs zoekt Psychische Gezondheid daarom naar mediamakers die op een genuanceerde en zorgvuldige manier over psychische problemen vertellen. “Journalisten, schrijvers en programmamakers die mensen aan het denken zetten en zorgen dat erover gesproken wordt. Hierdoor stimuleert de maker openheid over en begrip voor psychische problemen en bestrijdt schaamte en vooroordelen.”

De Psyche Mediaprijs bestaat dit jaar uit een juryprijs en een publieksprijs van elk 5.000 euro. Het publiek krijgt van 5 oktober en 18 november de gelegenheid om te stemmen.

Myrthe van der Meer won de prijs in 2013 met haar boek Paaz. Daarin vertelt ze over haar opname op de psychiatrische afdeling in een algemeen ziekenhuis na een burn-out.

Meer lezen over de prijs en deelname op de site van Fonds Psychische Gezondheid
Psyche Mediaprijs


Tags: