Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Limburgse gemeenten strijden samen tegen zelfmoord en depressie onder tieners

29 juli 2016 - Geplaatst onder: Depressie, Suïcide

In een poging om de kans op depressie en zelfmoord onder tieners te verkleinen, richten Limburgse gemeenten zich op tweedejaars scholieren. 

Hiervoor is een regionaal preventieproject opgezet, dat door de GGZ en het GGD is gemaakt.

Worstelende tieners

Dat het project zich op middelbare scholieren in het tweede jaar richt, is een bewuste keuze. De puberteit is een periode waarin veel jongeren met zichzelf en de wereld om hen heen worstelen. Door de snelle en onzekere samenleving waarin we leven, ervaren de tieners daarnaast ook veel sociale en prestatiedruk. Met soms een negatieve gemoedstoestand tot gevolg.

Neerwaartse spiraal voorkomen

Gemert-Bakel is een van de deelnemers. De peelgemeente trekt hiervoor in vier jaar tijd bijna 75.000 euro voor uit. Wethouder Jan Bevers in het Gemerts Nieuwsblad: ‘We willen voorkomen dat ze (jongeren, red.) in een neerwaartse spiraal belanden en ook tijdig actie kunnen ondernemen als het de verkeerde kant op dreigt te gaan.’

In actie na piek

In 2015 was er een regionale piek in het aantal zelfdodingen. Vooral in Helmond maakten veel jonge mensen een einde aan hun leven. Voor de gemeenten was dit aanleiding om de koppen bij elkaar te steken en actie te ondernemen. Het resultaat is het preventieproject. Volgens wethouder Bevers staan het onderwijs en de ondersteunende organisaties positief tegenover het initiatief.


Tags: