Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Licht op zwangerschapsdepressie

20 februari 2015 - Geplaatst onder: Angst, Behandelmethoden, Depressie, Meedoen onderzoek

(Erasmus MC) – Psychiater dr. Mijke Lambregtse van het Erasmus MC heeft een subsidie van € 400.000 ontvangen. Zij gaat onderzoek verrichten naar lichttherapie als middel tegen depressie tijdens de zwangerschap.

Multicultureel
Lambregtse: “Zwangerschapsdepressie komt bij zo’n 5 tot 10% van de vrouwen voor. Het heeft negatieve gevolgen voor de vrouw en voor de baby die later ook grotere kans heeft op angst- en stemmingsproblemen. Medicatie tegen depressie tijdens de zwangerschap is nog steeds omstreden. Het alternatief, psychotherapie, kent wachttijden en wordt, vooral in een multiculturele stad als Rotterdam, door een groep vermeden vanwege praktische en psychologische drempels. Er is bijvoorbeeld een taalbarrière, of een verminderde mobiliteit tijdens de zwangerschap.”

Lux
Lambregtse en haar onderzoeksgroep selecteren 150 vrouwen die aan zwangerschapsdepressie lijden. De vrouwen gaan zes weken lang, dagelijks een half uur voor een lichtbak zitten. De helft van de groep krijgt een lichtbak met 10.000 lux, net zo sterk als daglicht, de andere helft eentje met 50 lux, te vergelijken met een gloeilamp. Lambregtse: “De vrouwen kunnen geen onderscheid maken tussen de twee sterkten die van de lichtbak afkomen, en zijn dus niet beïnvloed.”

Goedkoper
“Lichttherapie heeft in onze eerdere onderzoeken bij ouderen met depressie bewezen dat het helpt”, zegt Lambregtse. “Dit soort therapie werkt zonder dat het negatieve bijwerkingen heeft voor het ongeboren kind. Bovendien kan iedereen het makkelijk gebruiken, omdat het laagdrempelig is. Het is ook goedkoper dan medicatie of psychotherapie.” 

Slaap
Het onderzoek duurt vier jaar. “We meten ook de effecten van lichttherapie op de kwaliteit van slaap, hormoonhuishouding en de bevalling. Het unieke aan deze studie is dat we de uitkomsten vervolgens relateren aan de ontwikkeling van het kind.”

Lees meer op de site van het Erasmus MC


Tags: