Skip to main content

LHBT+ jongeren met suïcidegedachten: doe mee aan onderzoek naar online behandeling

Er is een onderzoek gestart naar een online behandeling voor LHBT+ jongeren met suïcidegedachten. Lesbische, homo- en biseksuele jeugd doen namelijk 3 tot 5 keer vaker een suïcidepoging dan heteroseksuele jongeren; transgender personen hebben maar liefst 5 tot 10 maal zo vaak suïcidale gedachten. De behandeling en bijbehorend onderzoek zijn onderdeel van een project vanuit de Rijksuniversiteit Groningen, PratenOnline, ZonMW, Movisie en Stichting 113 Zelfmoordpreventie.

Het gaat om een behandeling bestaande uit 8 online chatsessies, gericht op het verminderen van zelfmoordgedachten en het leren omgaan met lastige situaties rondom je seksuele oriëntatie of genderidentiteit. De Rijksuniversiteit Groningen wil hierbij graag onderzoeken of deze behandeling helpt in het verminderen van de zelfmoordgedachten.

LHBT+ jongeren met suïcidegedachten

De online interventie is ontwikkeld in samenwerking met professionals en vrijwilligers in de gezondheidszorg, LHBT-jongeren en hun ouders. Deze is gebaseerd op bestaande effectieve online en face-to-face modules die aandacht besteden aan minderheidsstress bij LHBT-ers.

De 8 online chatsessies inclusief huiswerkopdrachten worden aangeboden door professionals van de eHealth site PratenOnline.nl. Vijf behandelaren van PratenOnline zijn inmiddels door een GZ psycholoog met expertise in LHBT jongeren, getraind in deze geprotocolleerde behandeling.

Aanmelden voor de online behandeling

Aanmelden
Als je mee wilt doen aan de behandeling en het onderzoek volg dan de aanmeldstappen van Mijn PratenonlineLHBT. Geef aan dat je 8 chatsessies wilt en geef aan dat je interesse hebt in deelname aan het onderzoek.

Er wordt gesproken over LHBT, maar hiermee wordt ook bedoeld: queer, panseksueel, non-binair, gender non-conform, gender fluïde, of als je het (nog) niet zo goed weet.

Vragen
Heb je vragen over het onderzoek of over de behandeling, dan kun je een e-mail sturen naar: jennifer.de.lange@rug.nl

Direct hulp nodig
Als je direct iemand wilt spreken kun je contact opnemen met de crisislijn van 113 Zelfmoordpreventie.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl