Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Lastige eters lopen meer kans op angst en depressie

5 augustus 2015 - Geplaatst onder: Angst, Depressie, Dwangstoornissen

Jonge kinderen die zeer selectief eten en zelfs een hekel hebben aan bepaalde voedingsmiddelen hebben meer kans om een angststoornis of een depressie te ontwikkelen.

Dit blijkt uit onderzoek van eetstoornisspecialist Nancy Zucker, universitair hoogleraar psychiatrie aan de Duke University Medical School. Zij bestudeerde het gedrag van 900 kinderen tussen de 2 en 5 jaar uit de eerstelijns gezondheidszorg. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics.

Eetgewoonten evalueren
Voor het onderzoek zijn ouders en hun kinderen in hun huiselijke omgeving geïnterviewd om eetgewoonten en eventuele psychische problemen te evalueren. Twee jaar later vonden follow-up evaluaties plaats bij bijna 200 kinderen.

Uit de resultaten blijkt dat 21 procent van de kinderen lastige eters zijn. Zo’n 18 procent daarvan is gematigd selectief en eet een beperkte groep etenswaren. 3 procent is extreem selectief en wil nog niet in de buurt van bepaald eten komen.

Angst ontwikkelen
Deze 21 procent heeft twee keer meer kans om binnen twee jaar symptomen van angst te ontwikkelen. Daarvan hebben de jonge kinderen uit de matige groep meer kans om het probleem te ontgroeien dan de extreem lastige groep, zegt Zucker. Maar er is volgens haar meer onderzoek nodig om dat te bevestigen.

Zucker: “Dit gaat natuurlijk niet over kinderen die weigeren broccoli te eten, maar om de kinderen die zo lastig eten dat ouders niet goed weten wat ze ermee aan moeten.”

Vergeleken met kinderen die geen kieskeurige eters zijn, kwam depressie en sociale angst minstens twee keer vaker voor bij kinderen met ernstige kieskeurigheid. Symptomen van aandachtstekortstoornis en verlatingsangst kwamen vaker voor bij de minder slechte eters.

Onbegrepen voelen
Volgens Zucker voelen deze kinderen zich vaak onbegrepen, wat kan leiden tot serieuze problemen. “Een slechte ervaring met iets nieuws eten kan ertoe leiden dat kinderen bang zijn om iets nieuws te proberen en gemakkelijker dingen gaan wantrouwen”, aldus Zucker. “Ouders van zeer lastige eters kunnen hulp vragen bij een GGZ-specialist.” 

Het ernstige selectieve eten zoals in de studie beschreven, is verwant aan een aandoening genaamd vermijdende / beperkende voedselinname stoornis. Deze is in 2013 toegevoegd aan de nieuwste editie van een veelgebruikt psychiatrisch handboek, aldus Zucker. Het kan ook voorkomen bij volwassenen. Mensen die hier aan lijden zijn extra gevoelig voor voedsel smaken, geuren en texturen. 

Lees meer over het onderzoek
Most picky eating harmless but it can signal emotional woes


Tags: