Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Lancering website mentale fitheid

10 oktober 2010 - Geplaatst onder: Overig

(Trimbos Instituut) – Vanaf 8 oktober is de nieuwe website www.mentaalvitaal.nl van het Trimbos-instituut en het Fonds Psychische Gezondheid actief. Op deze website kan iedereen terecht die weerbaar wil worden (of wil blijven) tegen psychische problemen.

De bezoeker kan zelf aan de slag met oefeningen Energie Opladen, Ontspannen en Stoppen met Tobben. Ook kan iemand via de homepage meer lezen over mentale fitheid en het laatste nieuws over mentale gezondheid bekijken. Daarnaast staan er tips op en een depressie-zelftest.

Natuurlijk kunnen mensen op de portal ook informatie vinden waar ze terecht kunnen voor professionele hulp. Er wordt verwezen naar het online aanbod, maar ook naar het reguliere aanbod; de huisarts, maatschappelijk werk, eerstelijns psycholoog, ambulante hulpverlening, opname en lotgenotencontact. Ook wordt er de mogelijkheid geboden voor direct advies of een luisterend oor via de Psychische Gezondheidslijn 0900 – 903 903 9  (€ 0,20 p/m).


Publiekscampagne
In oktober 2010 zal mentaalvitaal.nl grootschalig onder de aandacht worden gebracht bij het algemeen publiek. De boodschap is dat mensen op mentaalvitaal.nl op een eenvoudige manier kunnen werken aan hun mentale gezondheid. Waar iemand in een sportschool werkt aan zijn lichamelijk conditie, werkt hij op mentaalvitaal.nl aan zijn mentale conditie. Want niet alleen het lichaam, maar ook de geest heeft onderhoud en training nodig.


Achtergronden
De oefeningen op mentaalvitaal.nl zijn gebaseerd op uitgangspunten uit de positieve psychologie, cognitieve gedragstherapie en mindfulness. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat interventies voor mentale fitheid het welbevinden kunnen bevorderen. Ook dragen ze bij aan het verminderen van depressieve klachten.


Mentaalvitaal.nl stimuleert het zelfmanagement: het vermogen van mensen om zelf hun psychische gezondheid te onderhouden, psychische problemen te onderkennen en actie te ondernemen als dit nodig is. Door het doen van de oefeningen op mentaalvitaal.nl worden mensen  gelukkiger of mentaal weerbaarder, waardoor ze uiteindelijk geestelijk en emotioneel beter in staat zijn klappen op te vangen en minder kwetsbaar zijn voor het ontwikkelen van een psychische stoornis.


Uit Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat de prevalentie van psychische stoornissen het laagst is onder mensen die hoog scoren op welbevinden. Zij hebben het minst vaak te lijden onder een ernstige depressie, angststoornis, paniekstoornis, alcoholverslaving of comorbide stoornis. Ook uit Nederlands onderzoek (Nemesis) is gebleken dat de prevalentie van somatische en geestelijke aandoeningen het laagst is onder psychisch optimaal functionerende mensen.


Klik hier om de website mentaalvitaal.nl te bezoeken.Tags: