Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

‘Kinderen met huisdieren ervaren minder angst’

4 december 2015 - Geplaatst onder: Angst

Kinderen die opgroeien met een huisdier hebben een lager risico om angst te ervaren, dan kinderen die zonder dieren leven.  Wetenschappers van het Bassett Medical Center in New York trekken die conclusie na een klein onderzoek met 643 kinderen. Het onderzoek werd uitgevoerd door ouders van kinderen te ondervragen.

De studie onder kinderen tussen 6 en 7 jaar oud werd gepubliceerd in het tijdschrift Preventing Chronic Disease. In het BMI van de kinderen met en zonder huisdieren werd geen significant verschil gemeten.

Band

Daaruit bleek dat maar twaalf procent van de kinderen met honden met een angststoornis kampten, terwijl bij kinderen zonder hond dit 21 procent was. Meer meisjes dan jongens hadden te maken met angsten.

“Het zou kunnen dat kinderen die minder angstig zijn honden hebben, of dat honden kinderen minder angstig maakt”, beschrijven de wetenschappers in het artikel. “Er is een hele sterke band tussen kinderen en hun huisdieren.”

De onderzoekers adviseren uitgebreider onderzoek om met hardere cijfers te kunnen komen. Zo kunnen bijvoorbeeld katten dezelfde resultaten opleveren, schatten ze in.

Onderstaand model toont volgens de onderzoekers aan hoe honden de mentale en psychische gezondheid van kinderen tussen de 4 en de 10 jaar beïnvloedt.  Het model vat de studieresultaten samen en brengt in kaart hoe honden het gedrag, de psychische activiteit en de emotionele ontwikkeling van kinderen stimuleren.

15_0204_02

Bron: Nu.nl en CDC.gov


Tags: