Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Hersenen van patiënten met een dwangstoornis minder efficiënt

1 juni 2016 - Geplaatst onder: Depressie

Patiënten met een dwangstoornis moeten hun hersenen harder laten werken bij het uitvoeren van opdrachten.  Maar dit geldt ook voor broers en zussen (zonder dwangstoornis) van deze patiënten. Maar deze broers en zussen blijven daar wel gezond bij.

Wellicht betekent dit: hoe beter je kunt compenseren, hoe kleiner de kans om ziek te worden. Dat is een interessante bevinding, want dan kun je denken aan nieuwe behandelingen die de compensatie versterken. Dit is een van de conclusies die Froukje de Vries – psychiater bij GGZ inGeest – trekt in haar proefschrift. Ze promoveert donderdag 2 juni bij VUmc.

Froukje de Vries vergeleek in haar proefschrift twee neuropsychiatrische ziektes: het syndroom van Gilles de la Tourette (GTS), een stoornis die gekenmerkt wordt door tics en de obsessieve-compulsieve stoornis (OCS), ook wel een dwangstoornis genoemd. Beide stoornissen worden mogelijk veroorzaakt door afwijkingen in dezelfde hersengebieden.

Als we beter begrijpen welke hersengebieden betrokken zijn, dan kunnen er ook betere behandelingen ontwikkeld worden. Het functioneren van de hersenen kan onderzocht worden met moderne hersenscantechnieken, zoals MRI en PET. Deelnemers liggen met hun hoofd in de scanner en terwijl ze bepaalde opdrachten uitvoeren, wordt de hersenactiviteit gemeten.

Nieuwe behandelmogelijkheden

Een van de resultaten was dat patiënten met OCS hun hersenen harder moesten laten werken bij het uitvoeren van opdrachten.  Hoe beter hen dat lukte, hoe beter de opdracht ging.  Dit vond De Vries ook terug bij broers en zussen van de patiënten die geen OCS hadden. Zij lieten hun hersenen zelfs nog harder werken.

Het lijkt dus alsof OCS-patiënten en hun broers en zussen minder efficiënte hersenen hebben en daarom meer capaciteit moeten gebruiken. Maar de broers en zussen blijven daar wel gezond bij. Misschien betekent het dus: hoe beter je kunt compenseren, hoe minder kans om ziek te worden. Dat is een interessante bevinding, want dan kun je denken aan nieuwe behandelingen die de compensatie versterken, bijvoorbeeld door cognitieve training of door stimulatie van de hersengebieden die betrokken zijn.


Tags: