Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Groepstherapie even effectief als individuele therapie bij dwangstoornis

13 mei 2011 - Geplaatst onder: Angst, Behandelmethoden, Dwangstoornissen

(Silhouet Literatuurscreening) – Voor de behandeling van de dwangstoornis werden in een Deens onderzoek individuele cognitieve gedragstherapie en groepstherapie met elkaar vergeleken. 110 mensen met een dwangstoornis werden willekeurig ingedeeld in twee groepen: een groep die individuele therapie kreeg en een groep die groepstherapie kreeg.

Uit de resultaten komt haar voren dat beide therapieën effectief zijn bij de dwangstoornis en dat er geen verschil in effectiviteit tussen de beide groepen is.

De onderzoekers hebben ook nog een literatuurstudie over dit onderwerp gedaan, waaruit blijkt dat individuele therapie een licht voordeel heeft boven groepstherapie.

Het grote voordeel van de resultaten van deze studie is dat groepstherapie een goede manier is om de dwangstoornis te behandelen, waardoor therapeut-uren vrijkomen voor meerdere mensen met een dwangstoornis.

Jónsson et al. Randomized comparative study of group versus individual cognitive behavioural therapy for obsessive compulsive disorder. Acta Psychiatrica Scandinavica. 2011; 123(5): 387-397. Denmark.