Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

GGD IJsselland ontwikkelt nieuwe methode om aantal zelfmoorden terug te dringen

16 augustus 2015 - Geplaatst onder: Behandelmethoden, Suïcide

De GGD IJsselland heeft samen met de GGD Noord-Oost Gelderland een nieuwe methode ontwikkeld om het aantal zelfmoorden onder jongeren terug te brengen. Intensieve nazorg moet leiden tot meer inzicht in de oorzaken voor zelfmoord, schrijft het Nederlands Dagblad.

Jaarlijks beroven ruim honderd jongeren tussen 15 en 25 jaar zich van het leven. Onder jongeren tussen 20 en 25 jaar is het zelfs doodsoorzaak nummer 1. De aantallen stijgen bovendien de laatste jaren.

Bij het ontwikkelen van de nieuwe methode is de hulp ingeroepen van Ad Kerkhof, hoogleraar suïcidepreventie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Tegen de NOS zegt Kerkhof: “We gaan mensen om zo iemand heen spreken. Denk aan de school, vriendjes, broers, zussen, ouders, de huisarts, de voetbalclub. Zo willen we kijken of we signalen hebben gemist die de zelfmoord hadden kunnen voorkomen.”

De aanpak moet ook helpen bij het voorkomen van ‘zelfmoordclusters’, zegt Kerkhof. Het gebeurt relatief vaak dat op een plek waar een jongere zichzelf van het leven heeft beroofd, kort daarop andere jongens en meisjes volgen. Vaak kennen ze elkaar, aldus de NOS.


Tags: